10 Kasım 2008 Pazartesi

DOMATESİN TARİHCESİ VE FAYDALARI:

ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır. Domatesin ilginç bir tarihi vardır.Bolivya ve peruda yabani sarı renkli domates türü bulunmuş ve sonra Meksikada yetiştirilip,KİRİSTOF KOLOMB'UN Amerikayı keşfinden sonra avrupaya gemilerle gönderilmiştir.İtalyanlar sarı renginden dolayı ALTIN ELMA diye adlandırdı.Fakat çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.Domates ilk defa ABD'de THOMAS JEFFERSON tarafından yetiştirildi.Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemedi.Taki 1900'e kadar.Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için AŞK ELMASIYDI. Çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor minarelleri ile A,B VE C vitaminleri açısından oldukca zengindir.FAYDALARI: Özellikle lif açısından zengin kabukları yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır.Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.Kabızlığı giderir.İyi bir idrar söktürücüdür.Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında yardımcı olur.Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur.Kanı temizler.Kanseri önlemede etkikidir.Kalp hastalıklarına karşı korur.Damar sertliği ve romatizmaya iyi gelir.Cilde tazelik verir.NOT:Dilimlenmiş domatesleri ciltteki siyah nokta ve sivilcelerin üzerine koyup bir süre bekleyip sonra cilt temizlenirse yararı görülür.Domates yağlı ciltlerde gözenekleri sıkılaştırır.

Hiç yorum yok: